felhasználó
jelszó
 
 
 
 
Gólyavédelem - Bevezetés >

A fehér gólya 1901 óta védett faj Magyarországon. Jelenleg fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 100 000 Ft. A gólya Európa-szerte veszélyeztetett faj, ezért a hazai jogszabály mellett több nemzetközi egyezmény is védi: szerepel az EU Madárvédelmi Irányelvének I. számú mellékletében, valamint az élőhelyeket, és a vonuló fajokat védő Berni és a Bonni Egyezmények függelékeiben.

A fehér gólya, a BirdLife International besorolása szerint Európában koncentrálódó állományú, a kontinensünkön kedvezőtlen helyzetű (SPEC 2) kategóriába tartozik (Tucker & Heath 1994). A Báldi-Csorba-Korsós szerzőhármas (1995) pedig hazánk 74 legveszélyeztetettebb gerinces faja közé sorolja. A magyar Vörös könyvben, mint aktuálisan veszélyeztetett faj (Rakonczai 1989) szerepel. . Nálunk az állami természetvédelem mellett az MME is kiemelten fontos feladatának tekinti a gólyavédelmet és az ezzel kapcsolatos kutatás támogatását. Az egyesület négy alkalommal választotta a fehér gólyát az ”Év madarának” (1980, 1981, 1994, 1999), és szinte minden évben megjelentet gólyával kapcsolatos ismeretterjesztő kiadványokat.

Veszélyeztető tényezők >
Táplálkozóhelyek kialakítása és kezelése >
A fészkelőhelyek védelme >
Gólyavédelem a villamos hálózatokon >
© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Monitoring Központ 2005-2015. ::: Az oldalon található információk és adatok a Monitoring Központ tulajdonát képezik, azok és részeik bármilyen formában való utánközlése vagy felhasználása kizárólag a Központ írásos engedélyével lehetséges. ::: Elérhetőség: 4401 Nyíregyháza 1, Pf. 286. Info: monitoring@mme.hu

Az adatbázis 2014-2015. évi fejlesztéseit a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület partnerségében megvalósuló Északi gólyahír projekt (SMCA-2013-0911-Z) keretében végeztük.