felhasználó
jelszó
 
 
 
 
A fehér gólya - Bevezető >

A fehér gólya a magyar nép kedvelt madara, de szinte egész elterjedési területén szeretik az emberek, különféle hiedelmek kötődnek hozzá. Több európai nép – például a litvánok – hozzánk hasonlóan a nemzet madarának tartja. Még a finn gyerekeket is a gólya hozza, pedig arrafelé nem fészkel a szerencsehozó madár, s előfordulása is csak alkalmi. Az átlagemberek mellett az ornitológusok is fokozott figyelmet fordítottak és fordítanak a fehér gólyára egész Európában.

A közkedveltség ellenére a faj állománya erősen lecsökkent, Nyugat-Európa néhány országából kipusztult vagy csak költséges programokkal sikerült töredék állományát megmenteni. Jelenlegi magyarországi állománya harmada a múlt század közepén fészkelő párok számának.

A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj. A BirdLife International nemzetközi állományadatokon alapuló osztályozása alapján az Európa-szerte veszélyeztetett (SPEC 2) kategóriában tartozik. Stabil állománya költ Magyarországon, mintegy 5 000-5 500 pár, ami a világállomány mintegy 4 %-a. Nyugat-Európa nagy részéről kipusztult vagy erősen visszaszorult, ezért is fontos feladata a magyar természetvédelemnek a faj védelme.

A faj általános bemutatása >
Életmód (fészkelőterület, költés, táplálkozás, vonulás) >
Felhasznált és ajánlott irodalom >
© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Monitoring Központ 2005-2015. ::: Az oldalon található információk és adatok a Monitoring Központ tulajdonát képezik, azok és részeik bármilyen formában való utánközlése vagy felhasználása kizárólag a Központ írásos engedélyével lehetséges. ::: Elérhetőség: 4401 Nyíregyháza 1, Pf. 286. Info: monitoring@mme.hu

Az adatbázis 2014-2015. évi fejlesztéseit a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület partnerségében megvalósuló Északi gólyahír projekt (SMCA-2013-0911-Z) keretében végeztük.